ВДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЛОКАЛЬНОГО ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД М'ЯСОКОМБІНАТУ

Автор(и)

  • Лариса Саблій Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0003-4217-3535
  • Вероніка Жукова Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Україна https://orcid.org/0000-0002-8296-7519
  • Людмила Єпішова КП «Харківводоканал», Україна https://orcid.org/0000-0002-3368-9719

DOI:

https://doi.org/10.32347/2524-0021.2022.41.66-75

Ключові слова:

виробничі стічні води, локальне очищення, м’ясокомбінат, реагентна флотація, коагулянт, сульфат алюмінію, сульфат заліза

Анотація

Запропоновано вдосконалену технологію локального очищення виробничих стічних вод м’ясокомбінату  для інтенсифікації очисних процесів та збільшення ефективності локального очищення виробничих стічних вод м’ясокомбінату за показниками: ХСК, СПАР, фосфати, азот амонійний, жири, та отримання очищеної води у відповідності до нормативних вимог при скиданні в міську каналізацію. Згідно із запропонованою технологією, виробничі стічні води після існуючих жировловлювачів і усереднювача за допомогою насоса подаються на реагентну флотацію з використанням лужного реагенту і коагулянту – сульфату алюмінію з одержанням в результаті коагуляції пластівців коагулянту, видаленням із води забруднюючих речовин і розділенням фаз у вигляді флотаційного шламу й осаду та очищеної води з показниками якості у відповідності до нормативних вимог. Утворений при очищенні стічних вод флотаційний шлам відводиться в збірник і вивозиться, а осади рекомендується зневоднювати на фільтр-пресі та вивозити. На підставі виконаних експериментальних досліджень встановлено, що при використанні сульфату алюмінію як коагулянту дозою 250-300 мг/дм3 при рН 7-7,5 ефекти очищення виробничих стічних вод м’ясокомбінату становлять за показниками: ХСК - 58-62%, ХСК очищеної стічної води – 460-670 мг/дм3; завислі речовини – 90-95%, вміст завислих речовин в очищеній воді – 10-23 мг/дм3; СПАР – 88%, вміст СПАР в очищеній воді – 0,43-0,08 мг/дм3; фосфати – 62-65%, вміст фосфатів в очищеній воді – 3,6-5,4 мг/дм3; азот амонійний – 40-42%, вміст азоту амонійного в очищеній воді – 15,3-17,0 мг/дм3. Розроблено вдосконалену технологію локального очищення виробничих стічних вод методами коагуляції і флотації, впровадження якої дозволить отримати високу якість очищеної води, показники якої відповідають нормативним вимогам до скиду стічних вод в систему водовідведення міста Харкова.

Посилання

Preisner, M., & Smol, M. (2022). Investigating phosphorus loads removed by chemical and biological methods in municipal wastewater treatment plants in Poland. Journal of Environmental Management, 322. 116058. https://doi.org/10.1016/j.jenvman.2022.116058

Ji, Y., Riddle, B., Wang, Y., & Price, D. (2020). Fate and Removal of Phosphorus in a Municipal Wastewater Treatment Plant. Word Environmental and Water Resources Congress, 250-257. https://doi.org/10.1061/9780784482988.024

Vikneswara, A. S., Radin, Mohamed, R. M. S., Al-Gheethi, A. A. S., Mohd Kassim, A. H., & Othman, N. (2019). Removal of Nutrients from Meat Processing Wastewater Through the Phycoremediation Process. In: Radin Mohamed, R., Al-Gheethi, A., Mohd Kassim, A. (eds) Management of Greywater in Developing Countries. Water Science and Technology Library, 87. Springer, Cham. https://doi.org/10.1007/978-3-319-90269-2_13

Latiffi, N. A. A., Mohamed, R. M. S. R., Al-Gheethi, A., Tajuddin, R. M., Al-Shaibani, M. M., Vo, D.-V. N., & Rupani, P. F. (2022). Nutrients elimination from meat processing wastewater using Scenedesmus sp.; optimizations; artificial neural network and kinetics models. Environmental Technology & amp; Innovation, 26, 102535. https://doi.org/10.1016/j.eti.2022.102535

Mutua, D. N., & Mwaniki Njagi, E. N. (2016). Biological Treatment of Meat Processing Wastewater Using Lab-Scale Anaerobic-Aerobic/Anoxic Sequencing Batch Reactors Operated in Series. Journal of Bioremediation & amp; Biodegradation, 7(4). https://doi.org/10.4172/2155-6199.1000362

Gasiunas, V. (2015). Efficiency of ferric sulphate for removal of phosphorus from meat processing wastewater. Proceedings of the 7th International Scientific Conference Rural Development. https://doi.org/10.15544/rd.2015.077.

Jachimowicz, P., Cydzik-Kwiatkowska, A., & Szklarz, P. (2020). Effect of Aeration Mode on Microbial Structure and Efficiency of Treatment of TSS-Rich Wastewater from Meat Processing. Applied Sciences, 10(21), 7414. https://doi.org/10.3390/app10217414.

Bustillo-Lecompte, C., Mehrvar, M., & Quiñones-Bolaños, E. (2016). Slaughterhouse Wastewater Characterization and Treatment: An Economic and Public Health Necessity of the Meat Processing Industry in Ontario, Canada. Journal of Geoscience and Environment Protection, 04(04), 175–186. https://doi.org/10.4236/gep.2016.44021

Ng, M., Dalhatou, S., Wilson, J., Kamdem, B. P., Temitope, M. B., Paumo, H. K., Djelal, H., Assadi A. A., Nguyen-Tri, P., & Kane, A. (2022). Characterization of Slaughterhouse Wastewater and Development of Treatment Techniques: A Review. Processes, 10(7), 1300. https://doi.org/10.3390/pr10071300

Amuda, O. S., & Alade, A. (2006). Coagulation/ flocculation process in the treatment of abattoir wastewater. Desalination, 196(1–3), 22–31. https://doi.org/10.1016/j.desal.2005.10.039

Lee, S.-H., Iamchaturapatr, J., Polprasert, C., & Ahn, K.-H. (2004). Application of chemical precipitation for piggery wastewater treatment. Water Science and Technology, 49(5–6), 381–388. https://doi.org/10.2166/wst.2004.0778

Aguilar, M. I., Sáez, J., Lloréns, M., Soler, A., & Ortuño, J. F. (2003). Microscopic observation of particle reduction in slaughterhouse wastewater by coagulation–flocculation using ferric sulphate as coagulant and different coagulant aids. Water Research, 37(9), 2233–2241. https://doi.org/10.1016/s0043-1354(02)00525-0

Uglyar, Yu. M., Borshchyshyn, I. D., & Khromyak, U. V. (2014). Electroflotocoagulation wastewater treatment of LLC «Kolomyia meat-processing plant». Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2/10(68), 30. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2014.22986

Liu, J. C., & Lien, C. S. (2001). Pretreatment of bakery wastewater by coagulation-flocculation and dissolved air flotation. Water Science and Technology, 43(8), 131–137. https://doi.org/10.2166/wst.2001.0482

Zhukova, V., Sabliy, L., & Lagod, G. (2011). Biotechnology of the food industry wastewater treatment from nitrogen compounds. Proceedings of ECOpole, 5(1), 133–138. Retrieved from http://tchie.uni.opole.pl/PECO11_1/EN/ZhukovaSabliy_PECO11_1.pdf

Sabliy, L., & Zhukova, V. (2022). Efficient treatment of industrial wastewater using immobilized microorganisms. In: Water Supply and Wastewater Disposal. Designing, Construction, Operation and Monitoring. Monografie. Edited by Beata Kowalska, Dariusz Kowalski. Wydawnictwo Politechniki Lubelskiej. Lublin.. 248-262.

Sabliy, L., Zhukova, V., & Yepishova, L. (2022). Cleaning of soapstocks of oil and fat industry enterprises by physico-chemical methods. Problems of Water Supply, Sewerage and Hydraulic, 39, 53–60. https://doi.org/10.32347/2524-0021.2022.39.53-60

Blyashyna, M., Zukova, V., & Sabliy, L. (2018). Processes of biological wastewater treatment for nitrogen, phosphorus removal by immobilized microorganisms. Eastern-European Journal of Enterprise Technologies, 2(10)/92, 30-37. https://doi.org/10.15587/1729-4061.2018.127058

Kimura, A., & Kubo, M. (2006). Fats and Oils-Containing Wastewater Treatment with Fats and Oils-Degrading Microorganisms. Oleoscience, 6(10), 501-506. https://doi.org/10.5650/oleoscience.6.501

Michalev, T., Markovska, I., & Yaneva, S. (2016). Wastewater treatment with natural zeolite of the clinoptilolite type. 5th Science Conference of Ruse University, Bulgaria, 390-394. Retrieved from https://www.researchgate.net/publication/322211364_WASTEWATER_TREATMENT_WITH_NATURAL_ZEOLITE_OF_THE_CLINOPTILOLITE_TYPE

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-09

Як цитувати

Саблій, Л., Жукова, В., & Єпішова, Л. (2022). ВДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ЛОКАЛЬНОГО ОЧИЩЕННЯ СТІЧНИХ ВОД М’ЯСОКОМБІНАТУ. Проблеми водопостачання, водовідведення та гідравліки, (41), 66–75. https://doi.org/10.32347/2524-0021.2022.41.66-75